Case study: "Rozbiór"
Systemy IT: Rozbiór mięsa w zakładzie drobiowym
NORMY ROZBIOROWE
- Plan pracy na etapie rozbioru ustalany jest przez Kierownika Rozbioru
- Do danej partii rozbiorowej wskazywana jest norma rozbiorowa. Do jednego surowca podlegającemu rozbioru może być przypisanych kilka technologii rozbioru
- Tworzona technologia rozbiorowa będzie mogła być zdefiniowana % tzn. na 100 kg przekazanego surowca do rozbioru powstaje 65% półproduktu_1, 20% półproduktu_2, 5% - półproduktu_3, 8% półproduktu_4. Ustalono, że normy zostaną przypisane tylko do wybranych produktów, w przypadku, gdy norma ma nie obowiązać nie zostanie zdefiniowana
- W momencie przekazywania partii surowca do rozbioru, Operator będzie wskazywał normę według której będzie prowadzony rozbiór (nieobowiązkowo), zeskanowana będzie etykieta (id_dostawy) identyfikująca daną partię dostawy oraz odważana będzie waga przekazywanego surowca do rozbioru. Norma rozbiorowa zostanie wcześniej zdefiniowana i przypisana do danego surowca. Operator wybierając normę będzie wskazywał tylko z przypisanych do danego surowca
PRZYJĘCIE NA ROZBIÓR
Rejestrowane dane na terminalu:
- Norma rozbiorowa
- Wskazanie partii dostawy (na podstawie nr partii pobrane i zaprezentowane zostaną wszystkie informacje dot. surowca (kod, nazwa towaru)
- Waga ze wskaźnika
- Tara ( słownik opakowań i/lub waga z ręki)
PRZYJĘCIE Z ROZBIORU
Głównym celem modułu est zważenie i zarejestrowanie wyrobów z rozbioru w systemie "7 MES"
- Każda partia uzyskanych elementów jest ewidencjonowana
- Operator wybiera numer partii rozbiorowej nadany w momencie wydania do rozbioru i poprzez identyfikacja uzyskanego elementu określa jego wagę