Case study: "Surowiec"
Przyjęcie surowców (półtusz i mięsa wieprzowego), przypraw i dodatków w systemie 7 MES
Rejestracja dostaw mięsa
- W momencie rejestracji dostawy operator odwołuje się do zarejestrowanego zamówienia zakupu w systemie nadrzędnym ERP XL. W tym celu należy wprowadzić nr zamówienia, po wprowadzeniu zamówienia wyświetlą się wszystkie pozycje zarejestrowane na danym zamówieniu m.in. kontrahent, magazyn docelowy, pozycja zamawiana, ilość
- Dodatkowo na deskrypcji zostanie umożliwione rejestracja do danej pozycji dodatkowych danych
- Kierunek dla pozycji: kierunek na magazyn lub bezpośrednio na rozbiór [cześć z przyjętego towaru automatycznie trafia do dalszego etapu produkcyjnego]
Zakończenie przyjęcia mięsa
Przy zamknięciu dostawy operator musi uzupełnić dodatkowe opcje takie jak:
- Czy samochód został zaplombowany?
- Czy zdano haki?
- Czy zdano choinki?
- Czy zdano pojemniki?
- Czy podjęto działania korygujące?
- Uwagi w zakresie:
- Czystość transport?
- Nr plomby przy zamknięciu [polejest wymagane, gdy samochód odjeżdża pusty]
- W podmoduł opakowań, operator wskazuje ilość haków, choinek, pojemników
- Po uzupełnieniu danych pozycje są gotowe do generowania dokumentu PZ w MES BIURO