Case study: "Magazyn i Ekspedycja"
7 MES - Zarządzanie magazynem mięsa wołowego
Obsługa przyjęcia wyrobu gotowego na stan magazynu.
NUMER UBOJOWY
- Operator po zeskanowaniu dostaje informacje, jaki numer ubojowy ma przyjmowana półtusza (ćwierćtusza)
WYRÓB
- Operator określa, jaki jest przyjmowany element. Automatycznie podpowiada się wyrób, pod jakim dany element zostanie przyjęty w CDN oraz odczytywana jest waga elementu
- Przyciskiem AKCEPTUJ zatwierdzamy przyjęcie do magazynu.
EKSPEDYCJA
- Wydanie zewnętrzne [obsługa rozbioru, cięcie ćwierci wołowych]
NUMER ZAMÓWIENIA
- Operator wprowadza numer zamówienia, pod którym będą kompletowane wyroby z magazynu
KOMPLETACJA
- Po wprowadzeniu numeru zamówienia na liście pojawią się odpowiednio artykuły wraz z wagą przepisaną z zamówienia sprzedaży. Waga ta mówi ile należy skompletować danego wyrobu
- Podczas skanowania danego wyrobu system podpowiada daną pozycja oraz odczytuje wagę elementu przygotowanego do kompletacji
- Po zatwierdzeniu dana pozycja prezentowana jest jako ilość zrealizowana oraz ilość ćwierci przygotowanych do załadunku (załadowanych)
- Uwaga:
- System domyślnie blokuje możliwość wprowadzenia tych samych wyrobów. W przypadku, gdy zostanie zeskanowany EAN ID wyrobu, którego nie ma na zamówieniu nie będzie możliwość wprowadzenia go do systemu
Dokument WZ
- Po zamknięciu zamówieniu następuje wygenerowanie dokumentu WZ na skompletowaną ilość oraz listy załadunkowej.