Case study: "Ubój"
Oprogramowanie IT do zarządzania linią uboju bydła
PRZYJĘCIE UBOJU
- Definiowanie sztuki do uboju po numerze kolczyka
- Nadanie numeru ubojowego
- Określenie sposobu uboju
NUMER KOLCZYKA
- Wduszając przycisk kursor ustawia się w pierwszym polu (tak aby wprowadzić prawidłowy numer)
- Operator wprowadza numer kolczyka za pomocą skanera lub klawiatury numerycznej
- Po wprowadzeniu numeru automatycznie pojawia się informacja o wadze sztuki oraz płci
- W przypadku, gdy w bazie nie znajdujemy zeskanowanego kolczyka, istnieje możliwość dodania do systemu ręcznie
:
A - BYK / C - CIELAK / D - KROWA / E - JAŁÓWKA - Dodana sztuka w oknie BIURO będzie założona na kontrahenta JEDNORAZOWEGO, z wagą żywą =1 oraz oznaczeniu, że typ rozliczenia będzie po wadze WBC
NUMER UBOJOWY
- Dla każdej nowo zeskanowanej sztuki numer zwiększa się o 1
- Istnieje możliwość ręcznej edycji numeru (za pomocą klawiatury numerycznej)
RODZAJ UBOJU
- Operator wskazuje rodzaj uboju (Zwykły / Halal)
- W przypadku, gdy ubój jest na granicy dnia operator może przyciskiem „zatrzymać czas”, tak, aby zakwalifikować ubój do danego dnia
- Informację o ilościach wydanych sztuk do uboju widzimy na oknie sumacyjnym
- Szczegółową listę „ubitych” sztuk analizujemy pod przyciskiem „Lista”