Zaawansowane systemy informatyczne to nie tylko automatyzacja procesów produkcyjnych, ale przede wszystkim systemy wiedzy, pozwalające na integrację danych z różnych obszarów działania firmy i wspomagające codzienne procesy zarządcze.

Case study: "Magazyn"

7 MES - Zarządzanie magazynem mięsa końskiego (koniny)

WYDANIE ĆWIERCI DO ROZBIORU

  • Operator identyfikuje ćwierć przekazywaną do rozbioru
  • Po zeskanowaniu kodu kreskowego na etykiecie, na terminalu wyświetlą się wszystkie informacje o danym elemencie (kod towaru, waga z etapu ćwiartowania, nr ubojowy)
  • Operator przypisuje dany element do partii rozbiorowej 
  • W przypadku Łaty (znajdującej się na choince), Operator będzie identyfikował daną choinkę na podstawie etykiety umieszczonej po etapie ćwiartowania
  • W deskrypcji Biuro na podstawie zarejestrowanych naważeń będą wystawiać dokumenty Rozchodu Wewnętrznego z magazynu Chłodni

PRZYJĘCIE ELEMENTÓW Z ROZBIORU 

EWIDENCJA KARTONÓW

  • Pracownicy pracujący na linii rozbiorowej wykrawają poszczególne elementy, oznakowane etykietą wyrobu (drukarka Bizerba)
  • Jednorodne produkty pakowane są w kartony
  • Operator identyfikuje produkt czytając etykietę umieszczoną na jednym z worków umieszczonych w kartonie
  • Po zidentyfikowaniu towaru karton umieszczany jest na wadzę, jako tarę Operator wybiera rodzaj opakowania zbiorczego (ze słownika – wielkość kartonu i przypisanej do niego wadze). Po zarejestrowaniu danego kartonu w systemie, drukowana jest unikatowa etykieta z informacją o spakowanym produkcie, wadze kartonu, terminami wynikającymi z procesu produkcyjnego
  • Z poziomu deskrypcji możliwe jest otwarcie spakowanego kartony, edycja wagi (dodanie / usunięcie worka), ponowne zamknięcie kartonu. Wyżej wymienione operacje są dostępne tylko dla uprawnionych osób

PRZYJĘCIE ODPADÓW POROZBIOROWYCH

Proces będzie analogiczny jak proces przyjęcia ubocznych asortymentów uboju. Różnicą będzie wybierany z poziomi deskrypcji kierunek, kod i nazwa towaru

PRZESUNIĘCIE POMIĘDZY MAGAZYNAMI 

Przeklasyfikowanie towaru

  • Proces służący do zmiany towarów znajdujących się na chłodni, ale w związku z wymogami HACCP muszą zostać przeklasyfikowane na towar niezdatny do spożycia (KAT. III)
  • Operator wybierając odpowiedni towar będzie mógł dokonać przeklasyfikowania towaru. Wskazując towar „wejściowy” będzie mógł dokonać przeklasyfikowania na inny towar (w 99% będzie przeklasyfikowanie na towar KAT. III). Mechanizm przeklasyfikowania będzie jedocześnie zmianą magazynu dla towaru nowo utworzonego
  • Z poziomu Biura przy generowaniu dokumentów dla procesów przeklasyfikowania będą wystawiane przez operatora dokumenty RW (rozchody wewnętrzne) oraz dokumenty PW (przychody wewnętrzne) na towar przeklasyfikowany
  
algorithms of success

VMWarecomarchradwag