Oprogramowanie "Produkcja 7 MES"
Program IT do zarządzania produkcją w zakładzie mięsnym
Moduł „Produkcja” oprogramowania informatycznego 7 MES to sprawdzony program, którego wdrożenie bezpośrednio wpływa na wzrost wydajności produkcyjnej w zakładach mięsnych. Program dedykowany dla każdego zakładu mięsnego niezależnie od
specyfiki prowadzonej działalności przetwórczej. Oprogramowanie obsługuje następujące procesy produkcyjne: wydanie surowców i przypraw, peklowanie, masowanie, mieszanie, nadziewanie, obróbka termiczna, chłodzenie, pakowanie.
Autorski program IT wraz ze wspierającą infrastrukturą informatyczną [systemy rejestracji temperatur, systemy wagowe i etykietujące, czytniki RFID, skanery, terminale] umożliwia masarniom efektywną kontrolę wsadu i uzysków ilościowych oraz wszelkich parametrów krytycznych dla zyskownego procesu produkcyjnego.
Użytkownik może rejestrować w programie 7 MES m/in następujące dane:
- ewidencja operacji produkcyjnych w powiązaniu do zlecenia produkcyjnego wygenerowanego w systemie nadrzędnym, zgodnie z wcześniej przygotowaną technologią (kontrola ilościowa z zachowaną tolerancją)
- ewidencja parametrów produkcyjnych związanych z procesem produkcji (czas operacji, kontrola temperatury, ilości jednostek logistycznych)
- lista zamienników użytych do produkcji
- ewidencja ubytków na każdym etapie procesu produkcyjnego (straty wynikające z produkcji)
- kontrola partii surowca wykorzystanego do produkcji ( kontrola FIFO ze wskazaniem wyboru partii)
- możliwość wydania surowca nie ujętego w zleceniu produkcyjnym – zgodnie z posiadanymi uprawnieniami
- zabezpieczenia systemowe nie pozwalające pominąć krytycznych elementów procesu produkcyjnego
- możliwość dzielenia zleceń produkcyjnych na kilka szarż [zgodnie z minimalną partią wynikającą z wydajności maszyny]
- precyzyjne mechanizmy kalkulowanie kosztów produkcyjnych, ustalania marż [na podstawie dokumentów PW, RW], symulacji cen produktów
- generowanie zestawień i raportów produkcyjnych