"7 MES" - korzyści w zakładzie mięsnym
"7 MES" to w pełni kompletny program informatyczny dedykowany dla zakładów ubojowych i przetwórstwa mięsnego, którego wdrożenie przynosi bezprecedensowy wzrost wydajności i jakości produkcji!
System oferuje wyjątkowe możliwości zarządcze poprzez oparcie codziennych decyzji planistycznych, produkcyjnych, kadrowych i handlowych o obiektywne dane ilościowe, jakościowe i liczbowe, zbierane w sposób automatyczny i w czasie rzeczywistym ze wszystkich stanowisk produkcyjnych.
W każdym momencie wiesz ile zarabiasz, lub ile i gdzie tracisz, wiesz jakie jest wykorzystanie surowców i wydajność produkcyjna na danej partii, co możesz wyprodukować i na kiedy, gdzie są przestoje i wąskie gardła, słowem… zyskujesz pełną kontrolę nad zakładem, co umożliwia efektywniejsze zarządzanie oraz prowadzenie skuteczniejszej polityki sprzedażowej.
Świadomość pełnej i precyzyjnej kontroli nad każdym procesem i łatwej identyfikacji źródeł problemów, przynosi dodatkowy efekt w postaci większej dyscypliny wśród pracowników, która przekłada się na wzrost jakości oraz wydajności pracy na poszczególnych odcinkach produkcyjnych i administracyjnych.
Program informatyczny 7 MES to system, który realnie wspiera pracę zakładu mięsnego, będąc dziś jeszcze czynnikiem przewagi konkurencyjnej, a w przyszłości, po jego nieuniknionym upowszechnieniu, warunkiem podstawowym jego rynkowego funkcjonowania. Jego wdrożenie oznacza, że zatrudniony specjalista od IT staje się kluczowym i niezbędnym ogniwem funkcjonowania zakładu mięsnego, nadzorującym i wytyczającym rozwój system, adekwatnie do zmieniających się potrzeb zakładu.
Oprogramowanie 7 MES to:
- Automatyzacja zbierania i przetwarzania danych ze wszystkich stanowisk produkcyjnych w czasie rzeczywistym!
- Integracja z wszystkimi urządzeniami produkcyjnymi [wagami, urządzeniami do badania mięsności, terminalami, systemami etykietującymi]
- Zgodność z wymogami nałożonymi przez normę HACCP [pełna śledzeniowość partii i elementów]
- Bezprecedensowa wzrost wydajności pracy, zredukowanie błędów ludzkich i większa kontrola nad jakością ich pracy!
- Bieżący dostęp do kluczowych danych w skali całego zakładu mięsnego przy uwzględnieniu hierarchizacji dostępu!
- Monitorowanie przebiegu produkcji w skali zakładu lub grupy zakładów [grupy kapitałowe]!
- Dokładne analizy wydajności i zarządzania produkcją [kalkulacje rozbiorowe, uzyski]!
- Optymalizacja receptur [technologii produkcji]!
- Spójne raportowanie produkcji w skali całego zakładu produkcyjnego lub grupy zakładów [grupy kapitałowe]!
- Bieżąca kontrola nad kluczowymi wskaźnikami [KPI]!
- Podejmowanie decyzji planistycznych, zakupów surowca, ustalania cen sprzedaży w oparciu o obiektywne dane!
- Identyfikacja obszarów produkcyjnych wymagających ulepszenia!
- Ograniczenie przestojów, obniżenie strat!
- Poprawa wskaźników OEE [Overall Equipment Effectiveness) − efektywności wykorzystania maszyn i urządzeń
- Bezproblemowa integracja z systemami nadrzędnymi SAP, ERP!
- Intuicyjny interfejs!